‘De Vazen van Blokhoeve’

Wie door de wijk Blokhoeve loopt ziet gelijk vier opvallende metalen constructies. Vooral de kleur is opmerkelijk. Het gaat om ‘De Vazen van Blokhoeve’ van kunstenaar Yasser Ballemans (geb. 1981). De kunstwerken van Yasser staan op vier plekken langs de Middelhoeve.

Het eerste en hoogste beeld staat bij de Taludweg, het tweede beeld (middenin) op de Middelhoeve. Het derde beeld is geplaatst in het plantsoen, aan de verste kant van de Taludweg. Het vierde beeld aan het eind van de Middelhoeve. Allen zijn sculpturen in de vorm van vazen.

Yasser Ballemans bij de plaatsing van het kunstwerk in Blokhoeve

De kunstenaar heeft er voor gekozen om de beelden in twee felle kleuren groen uit te voeren. De ondergrond is staal. Er zit beplanting in de vaasvormen, wat een natuurlijke uitstraling geeft. ‘Je zou mijn werk kunnen zien als een vreemd pleidooi voor nutteloze maar inspirerende mogelijkheden’ zegt de kunstenaar. De kunstwerken, die op regelmatige afstanden langs de Middelhoeve zijn geplaatst, accentueren de zichtlijn die de wijk doorsnijdt.

Alle vier de abstracte vormen zijn heel verschillend, soms onregelmatig gevormd, soms met vloeiende lijnen. Drie van de vier vormen zijn verticaal georiënteerd en tussen de twee en vier meter hoog. De vierde vorm is horizontaal en biedt ruimte om op te zitten. ‘De toegevoegde kleurrijke elementen versterken de steenachtige leefomgeving’ aldus Yasser Ballemans.

Het gehele proces van de kunstenaarsselectie, het schetsontwerp en de realisatie van de kunstwerken is in een participatietraject met bewoners uitgevoerd. Een bewonersvertegenwoordiging is bij alle stadia van de realisatie betrokken geweest. Op woensdag 26 november 2014 zijn de kunstwerken geplaatst en feestelijk onthuld.

Over Yasser Ballemans
Yasser Ballemans (geboren 1981, Breda) is een multidisciplinaire kunstenaar, curator, ondernemer en docent. Hij behaalde zijn bachelordiploma beeldende kunst aan de kunstacademie AKV/St. Joost (Breda) en studeerde in 2007 af met een Master of Arts in beeldende kunst aan het Sandberg Instituut (Amsterdam). Daarnaast nam hij in 2005 deel aan de Mr. Miyagi Curators Master Class bij Showroom MAMA (Rotterdam). Ook geeft hij les aan de afdelingen Onderwijs (BA) en Creatieve Transformatie (MA) van de HKU. Ballemans is sinds 2023 initiatiefnemer van de herstart van Kunstvlaai, een manifestatie van experimentele kunstruimtes.

Artistieke verkenning
In zijn hedendaagse werk onderzoekt Ballemans manieren om platforms te creëren voor interactieve, collectieve en interdisciplinaire creativiteit. Hij is vooral geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals optochten, kampvuren, carnaval en herdenkingen, en onderzoekt hoe ornamenten, versieringen en traditionele technieken kunnen worden geïntegreerd in de hedendaagse kunstpraktijk. Collectieve artistieke praktijken staan ​​centraal in zijn onderzoek naar de rol van kunst bij het bevorderen van sociale en politieke innovaties.

Beeldtaal en vormen
Ballemans haalt inspiratie uit de vormentaal van traditionele ceremonies, religieuze relikwieën, praalwagens, triomfbogen, vlaggen, trofeeën, ornamenten en feestkostuums uit verschillende culturen wereldwijd. Zijn werk bevat vaak speelse en abstracte interpretaties van deze vormen, waarbij hij gebruik maakt van symmetrie en herhaling om complexe maar toch serene kunstwerken te creëren die uitnodigen tot contemplatie en verbeelding.

Openbare kunstcommissies
Ballemans heeft de opdracht gekregen om diverse sculpturen in de openbare ruimte te maken, onder meer voor de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Schiedam en Rotterdam. Hij doet uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis en sociale context van elke locatie, waarbij hij in gesprek gaat met bewoners en potentiële gebruikers om ervoor te zorgen dat zijn werken resoneren met de gemeenschap en de perceptie van de omgeving uitdagen.

Autonoom werk
In zijn autonome praktijk onderzoekt Ballemans beeldtaal en vragen zonder de praktische beperkingen van de publieke ruimte. Zijn werk wil interessant, innovatief en expressief zijn en kijkers aanzetten tot bewuste en onbewuste vragen. Hij ziet zijn autonome praktijk als een proeftuin voor experiment, waar ontdekkingen uit sociale projecten en samenwerkingen worden geïntegreerd om zijn artistieke verkenning te verrijken.

Yasser woont en werkt momenteel in Amsterdam. Zijn atelier bevindt zich in Het Domijn, een kunstenaarsdorp in Weesp. Ook heeft hij een website.

Aan het werk in zijn atelier

Stadsdichter Ton de Gruijter schreef onderstaand gedicht over het kunstwerk

buitenvazen

een vaas woont in huizen, in kamer of gang
als houder van bloemen en plant
de vorm houdt de groei in bedwang
omdat zij het sierlijk maar stevig omrandt

toch staan ze hier buiten, vlak bij het talud
en verder, de straat in als haag
’t is of zij u groeten; ‘saluut,
wie door onze blokhoeve reist zien we graag’

maar ook wie hier woont en de buurt soms verlaat,
de vazen ontvangen u weer
als u naar uw woning toe gaat,
ontsnapt aan de druk van ’t forenzenverkeer

ze groenen u fel tegemoet, zelfbewust
in weer en in wind, stoer en struis
wanneer u een huisgenoot kust
dan fluisteren zij; ‘heel de wijk is een thuis’

© ton de gruijter

De Vazen van Blokhoeve

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk